lördag 21 april 2012

Afrika special Keegan Resources

Jag förde en diskussion med en vän häromdagen och påmindes om att många i marknaden, inte minst i Sverige, är trötta på Afrika och speciellt väst-afrika som investeringsdestination. Detta pga orsaker som militärkuppen i Mali (och oro för ett år sedan i Burkina Faso) och snack om höjda skatter här och där. Det är värt att upprepa att jag i fallet Avion har en svag fundering om att bolaget gärna nyttjar oron som varit för att "skylla" försämringar som skett i bolaget med skenande cash cost när man gått "underground" och antydande om fördröjningar i expansionen. Jag läser många andra bolag verksamma i Mali som poängterar att dom inte störts alls av oron som varit. Återigen i fallet Avion så uppfattar jag det som att man missbedömt sitt "cash management" vilket nu ger aktieägarna hedgar och hot om extremt utspädande PP. Min misstänksamhet på dessa punkter har hitintills besparat mig stora förluster i bolaget (dvs just den här minan i rådande bear market drabbade inte mig, men det finns gott om andra...) och även om jag solklart har väldigt stor tilltro till Avions ledning, som jag träffat flera gånger, så är jag avvaktande baserat på den svaga balansräkningen och investeringstunga perioden dom är mitt i.


Det är värt att komma ihåg att det inte var jättelänge sedan västafrika var väldigt populärt pga rimliga skatter, stora prospektiva områden för guld och relativ stabilitet. Nu är det som sagt impopulärt, men vad är inte det bland mininginvesterare idag...

Min egen åsikt har under en längre tid varit oro för att inflationen i branschen verkar slå hårdare på Afrika-bolagen än på många andra bolag. Jag tänker då på:
- Arbetskraftskostnaden stiger snabbare än i t.ex Mexiko, speciellt för de ofta nödvändiga "expats"
- Skatter stiger snabbare medans staterna "experimenterar" hur mycket man kan hitta på utan att förlora tillväxt (jag tror flera stater just nu med svagt guldpris upptäcker att man tappar flera marginalprojekt & tillväxt. Guldexport är ofta huvudexportintäkt som finansierar livsviktig import till länderna.
- Energi, många av projekten i Afrika är enorma dagbrott runt 1 gram/ton (och strip ratio på det, dvs den delen skräp tonnage man flyttar för att komma åt de ton malm som innehåller 1 gram/ton) som drar mkt diesel till lastbilar och grävskopor, som lök på laxen så ligger många (speciellt bland kommande projekt) INTE på elnätet utan även stora anrikningsverk ska drivas med el skapad av tjockolja eller diesel.
- Priset på kapital för att finansiera projekten stiger både på aktiemarknaden och lånemarknaden pga ökad politisk risk.
- Som i hela världen är det också inflation i CAPEX för att bygga anrikningsverk.

Det finns med andra ord goda skäl för att västafrika tappat i popularitet och min bedömning är att det kommer bli en kraftig inbromsning i länderna som resultat av att mängder med enorma 1 grams fyndigheter om ofta 3-6 miljoner ounce guld i praktiken blir oekonomiska vid dagens villkor. Detta speciellt om dom inte ligger så att dom kommer åt elnätet.

Slutsatsen för mig är:
- För högtonnage/låghalts fyndigheter så bör elnätet vara inom räckhåll på trovärdigt sätt.
- För högtonnage/låghalts fyndigheter, gör en kritisk bedömning om bolaget har någon realistisk chans att ta in de kanske 300 - 500 musd som krävs.
- För dessa, studera också noga om dom har en rikare del av fyndigheten som kan startas i mindre skala med lägre Capex för att snabbt ge "IRR" dvs goda nyckeltal för avkastning på investerat kapital.
- Utöver sådana, sök höghaltsfyndigheter där man betydligt mindre mängd malm ska bearbetas och därmed CAPEX & anrikningsverk blir mycket mindre = lättare att finansiera. Energiförbrukning i anrikningsverket/ounce producerat blir då också mycket lägre.

Jag är inte ensam att tänka på detta sättet utan bolag omvärderas (nedvärderas) nu i rask takt baserat på dessa parametrar. Men marknader överdriver ibland och jag tänkte visa på ett bolag som kanske tagit stryk på ett överdrivet sätt (som många andra iofs och inget säger att låg värdering inte kan bli komiskt låg värdering). Jag själv äger aktier sen igår men inga stora mängder. Den som är intresserad av bolaget får som vanligt göra egen research, jag är inte investeringsrådgivare utan bloggare som skriver om intressanta fenomen som jag snubblar på i en mycket föränderlig värld.

Fakta Keegan Resources:
Antal aktier/börsvärde: 75.5 miljoner samt i princip inga warranter/optioner som kan tecknas under dagens börskurs. Dvs börsvärde vid 3 cad på ca 227 mcad.
Kassa&skulder: Ca 197 miljoner netto i kassa efter att man gjorde stor PP på 7.5 cad/aktie för drygt ett år sedan. Dvs börsvärde är idag 30 mcad högre än kassan.

Jag låter bolaget själv presentera sig nedan och min maillista kommer få paket med externa analyser (obs, maila inte in och be att få ansluta till den, stängd för tillfället men trogna läsare kommer säkert hitta framtida tidsbegränsade blänkare att ansluta sig)

Länk till presentation.

Länk till videopresentation.

Sammanfattning:
Keegan gjorde under tidig höst marknaden väldigt besviken när man presenterade pre-feasibility studie med:
- Cash cost på 696 usd (640 år 1 till 3)
- Capex 506 musd
- 260k ounce/år i över 10 år.
Man kan notera att bolaget kommer ha tillgång till el och siffrorna i tidigare pre-feas var realistiska vad gäller energi utifrån vad vi vet idag (föränderlig värld...)

Fokus nu är att optimera och skära ner främst Capex för att minimera det kapital man måste dra in för att starta upp samt att jobba fram malm i närliggande områden med halter som inledningsvis kan höja snittet från dagens 1.1 gram/ton.

Keegan har dock historiskt alltid setts främst som en uppköpskandidat. Det finns ett brett spektrum av stora guldproducenter i Ghana och trots diskussioner om högre skatter så ses det som det stabilaste landet i västafrika. Vad man måste förstå är att de stora bolagen främst letar efter bolag med cash cost under snittet, där är inte Keegan efter sin senaste pre-feas. Därav också marknadens hårda reaktion. Jag tror uppköp fortfarande är ett alternativ, en joker i det sammanhanget skulle kunna vara kinesiska bolag. Kommer det inget uppköp så är nästa "trigger" BFS (bankable feasibility studie) där allt fokus kommer ligga på hur väl bolaget kommer ha lyckats med sina optimeringsåtgärder för att få ner Capex och upp IRR.

Jag föreslår att ni ser Keegan som en relativt billig option på hävstång på fördelarna som kommer med kraftigt stigande guldpris (om vi ser det m.a.o) och att optionen kommer med kraftigt begränsad nedsida pga kudden som kassan innebär (om vi inte ser god guldprisutveckling)

- Open pit, low cost bulk mineable gold deposit
- 210 square km property position
- Excellent infrastructure: 35 road km from Ghana's second largest city, power and water already onsite
- Full community development program in place
- Over 271,000m of drilling as of January 2012
- Updated resource calculation of 3.64 million ounces measured and indicated and 1.55 million ounces inferred Au averaging 1.1 g/t ; at a cutoff grade of 0.4 g/t Au (43-101 technical report)
- Exploration potential along strike and at depth for both Esaase main zones as well as parallel offset B, D, and E zones
-  Excellent geometry - deposit outcrops at top of hill and dips moderately
- Metallurgical study shows excellent recoveries amenable to low cost beneficiation
- Mineralization has since been extended both to south and north and in two separate zones
- Environmental baseline programs underway

Nedanstående video är från början av förra året när den stora PPn gjordes som gav den goda kassan. Sen dess har VD avgått medans övriga nyckelpersoner är kvar. Tidsperspektiven har förskjutits till slutet av 2012 för BFS och allt handlar om att optimera. Keegan är en fallande kniv som fallit väldigt långt ner. Kan dom resa sig? Kassan ger bättre odds än för de flesta men mycket handlar om västafrika och om dess regeringar väljer att gama åt sig maximalt och därmed grilla gåsen som lägger de gyllene äggen eller om man väljer att prioritera att länderna ska vara fortsatt attraktiva för internationella investeringar. Jag tror man väljer det sistnämnda om jag skulle gissa. Jag gissar västafrika någon gång framöver återigen kommer bli en investerarfavorit men som alltid måste man följa den föränderliga världen....I en framtida blogg så kommer jag ta upp ett helt annat typ av afrika bolag som jag också valt att nyligen investera en liten slant i. Ingen fallande kniv och man har höggradigt tonnage men är INTE ansluten till elnätet, man är också verksamma i ett land som må se bra ut nu men som har haft en våldsam historia. Kort sagt, det finns alltid för och nackdelar med olika typer av case.

Avslutningsvis hoppas jag ni inte missar att använda bloggen som "portal" till annat intressant. Det gör jag själv mkt t.ex dessa videos med Rickards. (personligen hade jag av någon anledning problem att kicka igång videosarna där men man kan ju alltid klicka nere till höger på videorutan och komma till Youtubes originalvisning, vilket ni självfallet inte ska göra med min blogg....).
Jag måste bara dela med mig av den här videon, mkt sevärd trots att den är från FOX som ärligt talat annars producerar så mkt propagandiskt skit till förmån amerikansk imperialistisk inblandning och krig (hmmm, nej jag är inte socialist utan hårdnackad marknadsliberal, men som en del redan vet så anser jag att USA förändrats från en unikt marknadsekonomiskt & frihetsmässig liberalt experiment & beskyddare av ovanstående mot kommunism, till en övervakande, företagskvävande, socialistisk, bankkontrollerad oligarki där den amerikanska drömmen är ouppnåelig för andra än politiker och bankirer.) I en tid när Sverige uppmärksammas (Mauldin) för att vi reformerar bidragssystem och pensionssystem för att bli hållbara och bara hjälpa de som verkligen behöver det (nåväl... vi har väl ett ljusår kvar men med 1 km avklarat så är i alla fall kompassen i rätt riktning...) så går USA alltså åt andra hållet och inte bara dess regering utan landets unga vilket alltid är extra viktigt att iakta för att bedöma om ett land är på rätt eller fel väg (i marknadsekonomiska konkurrensen som i världen som helhet är intakt och hela tiden sorterar ut vinnare och förlorare bland länder och befolkningar. Kort sagt vilka som ska bli framtida Singapore och vilka som ska bli framtida Grekland). (Tack går till Casey´s dagliga gratisbrev som är källa för mig)

Så här lite halvpolitiskt och halvkomiskt när kvällen och restaurangbesök med familj & vänner närmar sig i Thailand så kan jag inte låta bli att låna från bloggaren Otto på IKN som för en gång skull är både kontroversiell och rolig. För sin humor ger även vi flygbolaget Spirit Air gratis reklamutrymme på bloggen som i övrigt är reklamfri...

2 kommentarer:

  1. När sektorn bottnade hösten 08 vill jag minnas att Keegan kunde köpas till kassavärdet, guldet i backen fick man så att säga på köpet. Då borde vi alltså vara ganska nära en botten just nu. Rimligtvis borde det finnas många juniorer som är heta uppköpskandidater till dagens värderingar.

    SvaraRadera
  2. Vilket inlägg! Du är nummer 1 i investeringsutbildning. Tack

    SvaraRadera