onsdag 14 mars 2012

Timmins Gold uppdaterar resurser

Då jag pratade med Timmins VD igår och då dom lär uppdatera marknaden idag så tänkte jag kombinerat fräscha upp bloggläsarnas minne vad det är för bolag samt förbereda för att kommentera kommande pressrelease. (Ute nu)

Timmins Gold producerar guld i Mexiko, närmare bestämt i staten Sonora. Gruvan förklarades kommersiell 2010 och bolaget är i en expansiv fas där produktionen i dagsläget etableras på ca 100 tusen ounce guld för att under hösten enligt plan nå ca 130.000 ounce.

Produktionen är av typen "heap leach" vilket i princip betyder att man har guld i malmen som hyggligt enkelt löser sig utan att man behöver mala ner malmen till absolut sand som s.k ball & SAG mills gör. En heap leach producent stannar alltså snarast ett par steg tidigare och hoppar över dessa jättepjäser och nöjer sig med att "krossa" malmen och sen lägga den i stora bassänger av svag cyanidlösning där guldet lakas ut och sedan utvinns ur cyanidlösningen som därefter recirkuleras och stärks upp igen.

Med en cash cost på numera låga 630-650 usd (uppskattat) för 2012 och i sammanhanget modesta avskrivningar så är detta redan idag en mycket lönsam gruva som kan förväntas bli ännu mycket lönsammare.

Man kan vidare konstatera att bolaget har sin produktion idag samlad snarare än små skvättar utspridda över flera platser vilket bidrar till ordnad cash cost och är ett klart plus om man vill se större bolag bli intresserade av att i framtiden förvärva Timmins.

När man ändå pratar om förvärv så bör man nämna att som en del kanske minns så förlorade Timmins Gold förra året kampen om tillika mexikanska heap leach producenten Capital Gold som AuRico till slut köpte upp. Heap leach i Mexiko är dock en tilltagande trend vid bearbetning av metallurgiskt okomplicerad ytnära men låggradig malm så man bör inte bli överraskad om Timmins gör nya försök att förvärva mindre aktörer för att växa snabbare. Intressant är för övrigt också att konstatera att delar av tidigare ledningen i Capital Gold valde att ta anställning hos Timmins.

Inget sensationellt i pressreleasen utan mer att saker tuffar på som det skall med stigande M&I+inferred resurser vid oförändrad cut off. Detta är ju i sig själva grunden för att bolaget ska kunna fortsätta bygga ut produktionen. Bolaget offentliggör nu också att man kickar igång ett nytt borrprogram om 100.000 meter och när vi pratar om förvärv så ska man också komma ihåg att addera ounce genom borrningar ofta är det billigaste och minst riskabla sättet att växa med samtidigt lägsta risk. I detta skedet verkar bolaget inte ha brytt sig om att göra en ekonomisk beräkning av de nya ouncen och därmed ingen justering av "Proven & Probable reserver" eller mineplan. Min uppskattning är att man följer sin gamla mineplan rätt väl om än med ca 4 månaders fördröjning i utbyggnaden vilket i sig inte är något märkligt när man ändå lyckats visa att man växer snabbt och nu är på 100k takt. Kort sagt 130k under hösten snarare än under sommaren vilket också är vad bolaget kommunicerat sendaste månaderna.

3 kommentarer:

 1. Fick tack vare en vänlig själ möjlighet att titta lite på Lydian idag, ett bolag som i jämförelse med Timmins verkar ganska dyrt. Heap leach i Armenien och de ligger lite förenklat ca 2.5 år "efter" Timmins, men i övrigt en hel del likheter vad gäller cc och produktionstakt etc. Vem väljer idag att hellre köpa ett bolag som Lydian (iofs en Brent Cook favorit om jag minns rätt) än Timmins?

  Ett bolag som producerar 130k a 650USD och med möjlighet att nå 170/175k borde rimligtvis ha en hygglig uppsida när väl sentimentet vänder. Sen återstår att se om marknaden tycker likadant, och där kommer det där med triggers och marknadsföring in. Förhoppningsvis är produktionsökningen en sådan trigger som inte är inprisad ännu.

  Kan tillägga att även Argonaut känns dyr i förhållande till Timmins, om man vill jämföra med en producent.

  SvaraRadera
 2. Någon gjorde en hastig och (o)lustig exit i Timmins igår och vräkte ut en miljon aktier precis innan stängning och sänkte kursen rejält, luktar desperation lång väg.

  Hittar inget som skulle förklara det beteendet?

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Jag såg det. Dom såldes 16.10 vad jag kunde se, dvs 10 minuter efter börsens stängning smällde dom på existerande orderdjup och möjligen köpare som kände till vad som skulle komma. Jag måste erkänna att jag helt saknar kunskap om denna typ av handel och reglerna för det.

  SvaraRadera