torsdag 1 mars 2012

Uppträder en fungerande marknad så här?


Igår var det dags igen, ett våldsamt prisfall i guld och silver på några få minuter och som mest 100 usd ner för guld och värre för silver.

Utan tvekan kommer det bli mycket snack om detta och jag själv vill påpeka att min åsikt är att fallet var koordinerat av aktörer som antingen gjorde det för att tjäna pengar på svängningarna och/eller för att säkerställa att guld & silver inte rör sig för kraftigt i relation till valutorna dom prissätts i (vi vet ju att centralbankerna ofta försöker manipulera växelkurserna mellan t.ex Yen och USD för att ta ett exempel samt att dom inte vill tillåta insyn i vad dom gör)

Man kan diskutera exakt hur manipulerade marknaderna är men för mig är det klart att stora aktörer säkerställer att marknaderna inte fungerar korrekt genom att på kortast möjliga tid åstakomma största möjliga nedställ (mesta krasch för minsta möjliga mängd såld metall) bl.a med målet att trigga stop loss försäljningar. Om det är centralbanker, större bankers tradingavdelningar eller "bara" större hedgefonder låter jag vara osagt. Men det väcker onekligen funderingar att sådana här smällar i metallerna aldrig utreds av myndigheterna medans någon enstaka "flash crash" i aktiemarknaden skapar mycket utredningar.

Jag skulle ljuga om jag sa annat än att det för mig privat känns alltmer sannolikt att stora aktörer tillåts manipulera marknaderna.

Oavsett detta så är det relevanta för oss att detta är en del av att vara investerare i dessa marknader och en orsak att jag väljer finansiellt starka företag med god vinstutveckling. Det är också en orsaken att man med fördel kan praktisera att snitta in sig i en aktie, sälja sitt dyraste inköp för att få loss likviditet till nya snittningar samt att aldrig, aldrig använda belåning.

Dagar som igår är obehagliga men dom är och tycks förbli en del av spelets regler och förvänta er inga myndigheter som utreder hur en stor likvid marknad kan reagera som den gjorde på ingen nämnvärd ny information. Istället gäller det att välja bra företag och mentalt förbereda sig för att ologiska svängningar får man leva med.

Denna bloggen kommer aldrig ha huvudfokus på den eventuella marknadsmanipulationen av metallerna men jag rekommenderar varmt bloggrullen till vänster (t.ex Scoris på svenska och Mish för internationellt perspektiv) för detta just nu väldigt aktuella ämne. Min åsikt är att man bör läsa alla sidor och känna till de olika åsikterna. Men som sagt, som småsparare är det meningslöst att göra annat än att anpassa och optimera sin tradingtaktik och försöka vända sådana här svängningar till sin fördel och minst lika viktigt kunna mentalt hantera känslorna som följer med svängningarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar