onsdag 22 februari 2012

Timmins Gold


Först och viktigast: Namnet är vilseledande, Timmins Gold är en s.k heap leach producent av guld i Mexiko. Årstakten i december 2011 som är senast rapporterat är årstakt av 102.000 ounce. Om ni läser senaste produktionsplan från november samt senaste presentation så ser ni att ett övergripande mål för dom är att under 2012 etablera sig på en årstakt av 130.000 ounce. Dvs något högre än dagsläget. Jag ser målet som högst rimligt.
Låt mig därefter varna er. Detta bolaget har gått 50% på två månader från mitt snitt GAV. Dvs... TA ser säkert underbart vackert ut och jag har sedan jag återstartade bloggen dragit mig för att skriva skriva för mycket om ett bolag som gått så starkt på kort tid. Samtidigt så ser det inte så blodigt ut när man jämför med 50 och 200 dma. Bolaget hade helt enkelt en kraftig dipp i December.
Nu har vi också konsoliderat ett tag och faktum kvarstår, jag är väldigt förtjust i fundamenta för detta bolaget, faktum är att jag skiftade lite Dundee PM som var starkt igår till lite tyngre vikt i Timmins och CGA som utvecklades svagare än HUI index (som jag nämnde, viljan att gå mot strömmen är en stark instinkt hos mig... ibland bra ibland dåligt). Nu har ni fakta om MIN placering i Timmins så låt oss gå över till fundamenta:
Timmins Gold
Antal aktier fullt inkl warranter: ca 150 miljoner
Börsvärde vid 2.90 cad = ca 440 mcad
-
Senaste kvartals cash cost var ca 600 usd. Jag gissar att gynnsam valutautveckling och rapporter om ökad utvinningsgrad gör att nästa rapport kan vara ännu lägre. Jag räknar med 600 usd för 2012.
Men som jag kommenterade i ett inlägg i förra bloggen om CGA så finns det ju andra kostnader än cash cost. Avskrivningar och administration av företaget är ju en viktig del och den tredje viktiga komponenten är skatt på vinsten. Jag gissar att om du som läsare förstår detta så kan ni själva lättare kritiskt granska de skribenter som hoppar över dessa delar och ger intryck att framtida vinster ska bli högre än vad om kommer bli.
En tumregel som funkar bra i fallet Timmins är att lägga på 200 usd på cash cost. Orkar ni inte själva kolla med andra bolag så använd gärna tumregeln....
Då har vi koll på cash cost och övriga ej direkta kostnader och skatt är det som kvarstår. 30% var den sist jag kollade i Mexiko på företagsvinster.
Nyss fick jag en fråga från en tjej om jag var geolog då jag måhända (pga rikliga egna studier med syfte att lyckas bättre med mina placeringar) ibland framstår som kunnig inom området. Jag är inte geolog, jag är inte ens naturvetare utan istället ekonom. Om jag hade varit geolog så hade jag säkert känt mig mer motiverad att jobba med juniorer som letar fyndigheter, snarare än att producera dom. Men så är det inte, min styrka som jag själv ser det är att den ekonomiska verkligheten i dessa bolagen förändras snabbare än marknaden hinner med att bevaka allt. Dvs med kända fakta försöker slå fast hur lönsamheten är idag och kan förväntas bli kommande år.
Om jag ska tillägga något förmildrande (ekonom och allt...) så kan jag tillägga att jag har en gedigen bakgrund inom svensk processindustri inom allt från livsmedel till papper/massa där likheterna finns när man tittar på stegen från malmklump som matas in för att sen bearbetas i mängd steg. Nog med avsteg, tillbaka till Timmins förväntade lönsamhet.
Baserat på:
- senaste kvartalsrapports kostnader,
- senaste produktionsrapport antal ounce
- senaste produktionsrapport om utvinningsgrad och dess effekt på kostnad/ounce
så är min uppfattning att en trolig ekvation på "löpande produktion" en bit in på 2012 kan se ut så här i årstakt:
Intäkt: 130.000 ounce á 1750 usd = 227.5 musd
Direkta och indirekta utgifter för produktionen: 130.000 ounce x (600+200 usd)= 104 musd
Bruttovinst: 123.5 musd
Skatt 30%= 37 musd
Nettovinst: 86.5 musd
Med ett börsvärde på 440 musd dividerat med 86.5 musd så värderas vi enligt dessa antaganden till 5.1 ggr vinsten.
Låt mig tillägga att jag räknar med att cash cost (som för alla gruvbolag) kommer stiga kommande år vilket säkert kommer kompenseras av stigande guldpris.
Nu tycker jag ni ska läsa bolagets rätt "matiga" presentation. Där kommer ni se att bolaget har goda reserver och att vi troligen redan 2014 kan räkna med att produktionen gör nästa hopp upp mot 175.000 ounce.
Timmins Gold av idag är ett rätt okomplicerat företag med få uppenbara "nackdelar". Jag gissar att det gör dom till en högst tänkbar kandidat för uppköp.
-
-
-
-
-
-
Som med alla andra case man följer, nu väntar jag med spänning på kommande rapporter för att se hur väl "modellen stämmer". Det måste man ju alltid göra. Som ni säkert räknat ut så är min justerade strategi att välja bolag som inte står inför "att födas" utan mer ska gå från att kunna ta steg till att kunna springa om ni förstår vad jag menar.... Eller för att förtydliga, jag väljer hellre ett bolag som expanderar existerande verksamhet med säg 30% än ett "make or break uppstartscase". Varför jag resonerar på det sättet idag är jag säker på att många förstår. Detta hindrar inte att jag kan sätta en del av portföljen i andra typer av case såsom "mitt silverbolag" Minco Silver som utvecklades roligt igår.

2 kommentarer:

  1. Great Blog. Followed the link from Stockhouse. Another company similar to Timmins you may be interested in that is a couple of years behind is Spanish Mountain Gold. Their flagship mine is in Likely British Columbia. V.SPA and trade also in Germany I believe. Similar shares outstanding. Moving towards production with more ounces I believe.
    Cheers from Canada,
    Mattis

    SvaraRadera
  2. Fin ny design! Tack för bloggen.

    SvaraRadera