torsdag 16 februari 2012

OceanaGold


OceanaGold har idag släppt sin årsrapport och MD&A för Q4 2011 (klicka på rubriken). Inom kort så kommer man även hålla sitt conference call. Att kommentara Oceana tar tid så även denna blogg får växa fram lite löpande kommande 24h.
Huvudfokus för mig vid varje rapport från OGC fram till Didipio är den megasuccé som feasibility studien de facto indikerar, är att följande ekvation utvecklas väl:
Kassa - förfallande del av konvertibellån dec12 - kvarvarande capex på Didipio.
Dvs jag vill se att bolaget inte hamnar i en pressad situation om uppstarten mot förmodan inte går som planerat och jag vill för den delen inte hamna i en situation där jag äger aktier i bolaget och dom gör en PP 8% under dagskurs i vår.
Nåväl, till rapporten där jag fokuserar främst på Q4 siffrorna snarare än helåret:
- 65.750 ounce producerat dvs årstakt 263.000 ounce är en klar förbättring och helt enligt förhoppning.
- Kassan upp till 170 musd, mkt bra
- Cash cost på 890 eller 947... baserat på förklaringen på sida 20 känns båda relevanta... Men oavsett, kostnadstrycket är mördande, många företag i branschen behöver högre guldpriser och/eller lägre oljepriser. Denna bit är inte riktigt bra och vid dagens guldpris så är det för mig klart att allt större del av värdet i OceanaGold ligger i Didipio projektet. Fast... NZ har ju vad man kallar "utmärkt hävstång på guldpriset", så när vi ser guld skena så blir sådana här producenterna de stora värdevinnarna, värt att komma ihåg.
- Recovery 82.2% på låggradig refraktorisk malm (dvs malm där guldet inte lossnar genom bara konventionell process) alltså nästan lika bra som många "vanliga" guldprojekt.... Det är värt att notera att Oceana folket och anläggningen i NZ, troligen är världens skickligaste på denna typ av specialutvinning som inte alls är enkel. Den dag cashflow förhoppningsvis flödar från Didipio och kassan fylls på, ja då ska man inte bli förvånad om Oceana väljer och vrakar bland kraftigt rabatterade refraktoriska projekt som andra inte vågar sig på. Bolaget är att betrakta som nischade specialister. Didipio är för övrigt inte refraktorisk.
- 31 musd spenderat på Didipio under Q4 samtidigt som kassant ökat. Mycket bra besked.
- Tyvärr ingen direkt uppgift om hur mkt Capex dom uppskattar är kvar på Didipio men förhoppningsvis kommer den frågan upp på conf callen.
Oceana har vid dagens kurs runt 2.48 ett börsvärde på ca 650 mcad. Sätter dom Didipio projektets start någorlunda i enlighet med feasibility studien så är bara Didipio värt betydligt mycket mer än det. Vi får anledning att återkomma till Didipio. Jag nöjer mig tillsvidare att konstatera att jag blev väldigt imponerad på alla plan av människorna och projektet.
Oceanafolket har alltid gjort väldigt gott intryck på mig och det var speciellt tillfredsställande att få träffa borgmästaren i Didipio och höra honom uttala stöd för projektet som skapar så mkt jobb. Området är ett böljande vackert landskap och vad som ska hända är att en mindre kulle av faktiskt väldigt många kullar kommer ersättas med en sjö när gruvan är färdigbruten.
Det är svårt att bara ramla in på ett besök och skaffa sig en solklar och korrekt uppfattning om det sociala. Men en sak är säker, den som lägger tid som jag gjort de senaste åren, att läsa de fulla dokument och redovisningar som kommer från OceanaGold, VET att bolaget i åratal har jobbat stenhårt med att vinna bybornas hjärtan med sjukvård, skolor, jordbrukssupport och mycket mer. Att vinna de fjuniga karriäraktivisternas hjärtan eller de filippinare som drivit illegal kvicksilverbaserad guldutvinning (utan protester från västaktivisterna) ja det är betydligt värre.
På det ämnet rekommenderar jag varmt följande artikel från Peru som visar att guldet kommer alltid att brytas, frågan är om det ska ske på miljömässigt bra sätt eller på följande sätt när aktivisterna av och till vinner och lämnar:
"To capture the gold flecks, mostly the size of a grain of sand, mercury is used because it is the cheapest, easiest method. It then seeps into the air and rivers, an estimated 35 metric tons a year in Madre de Dios alone, slowly poisoning people, plants, animals and fish, scientific studies show.''
Gå inte på propaganda från NGO´s, dom har fel och är omoraliska. Det finns inget pittoreskt med barn i Afrika som sitter och utvinner guld med extremt giftigt kvicksilver.
Glädjande nog så kommer det i Didipio skapas gott om arbeten och utvinning av guld kommer ske på det sätt som det ska ske. NGO´s har dragit vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar