fredag 19 november 2010

Hälften av världens produktion går till "Kindia"

Indiens efterfrågan är stabilt hög. Kina´s efterfrågan ökar dock snabbt i takt med att marknaden avregleras och att kineserna därmed enkelt kan handla med guld och silver. Regeringen har också vidtagit åtgärder för att underlätta import av guld.

I åratal har massiv export av guld från bl.a Sveriges och andra västerländska centralbanker pressat guldpriset. Förlusterna för skattebetalarna är mycket stora när man ersatt guld med papperstillgångar som elektroniskt årligen har ökat i mängd (M3 bredaste måttet på penningmängden) med mellan 10 och 20% under samma årtionde.

Nåväl, sent ska syndarna vakna. Centralbankerna har nu upptäckt att pappersvalutor såsom USA dollar inte erbjuder samma skydd som guld gör och i princip ingen Centralbank vill längre sälja. Istället har man pressat Internationella Valutafonden IMF att sälja motsvarande 15% av världsproduktionen på relativt kort tid. Om det är för att hålla lock på guldpriset kan man diskutera, men helt klart är att i tider där centralbankerna med nytryckta elektroniska pengar köper upp hela budgetunderskotten såsom i USA och England så är gulds uppgång besvärande. Nåväl igen... IMF är snart färdig med sin godkända försäljning och det är svårt att få enighet om ytterligare närtida försäljning.

Vem ska nu övertalas sälja guld? Det är svårt att tro på annat än stigande priser när man tittar några år in i framtiden och studerar just det som avgör... Utbud och Efterfrågan.

Man frågar sig fundersamt varför centralbankerna ser ut att ha lagt senaste årtiondet på att bekämpa guldprisets uppgång istället för att ta itu med den enorma kredit och bostadsbubblan som gav oss dessa vansinniga ökningar i penningmängden. Den som vill ha svar på detta och annat kan t.ex skriva till stefan.ingves@riksbank.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar