torsdag 6 maj 2010

Oro på Dow fäller guldbolagen

---------Röd stjärna lyser över Australien men inte i Nya Zealand----------

Låt mig börja med att lämna en verifierad uppgift då felaktigheter finns ute på chatterna. Australiens skattehöjningar påverkar INTE alls OGC då man inte har produktion i Australien. Huvudkontoret spelar ingen roll. Man kan tillägga att Australien har en stor gruvsektor som andel av BNP (höjda skatter ger mkt pengar direkt och endast på sikt förlorade jobb och investeringar) och en röd regering som vill köpa röster inför valet NU.

Nya Zealand har en blå regering som har mer än ett år till nästa val och en betydligt mindre gruvsektor (dvs höjd skatt ger liten effekt nu men klipper tillväxtutsikter direkt). Diskussionerna i Nya Zealand handlar som artikeln i förra inlägget visar mer om hur man ska skapa tillväxt och fler jobb än populism inför val genom högre bidrag med högre skatter på den välståndsskapande sektorn.

Åter till de oroliga marknaderna.

För den som håller ögonen på bollen så betyder det att man kan plocka upp OGC för 6x förväntad årsvinsttakt baserat på hur vi vid dagens guldpriser tror Q2 2010 kommer se ut. Den som kan sina guldbolag vet att ca 20 ggr är mer normalt i dagsläget för bolag i denna storleksordning och kanske det dubbla för större producenter. Personligen förstår jag mig inte på dom som köper miljon ounce producenter för P/E 40 och ska jag köpa något för P/E 20 så måste tillväxtutsikterna vara helt exceptionella.

Jag gillar att köpa billigt och med det kommer alltid frustration över att marknaden tar tid på sig att fatta. Facit brukar precis som det redan är med OGC bli strålande och så tror jag det blir även när vi tittar tillbaka i December 2010.

Här är föresten en lätt förtydligad version av senaste analysen där reserv/resursjämförelsen är rättad. http://www.filedropper.com/oceanagoldapril262010latest

Lycka till med placeringarna och ta senaste sättningen som en påminnelse att Kanada de facto är börsernas Formel 1. Den som jobbar med belåning kraschar lättare här än på andra marknader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar