fredag 21 maj 2010

ATH guldpris OceanaGold

Marknaden kan inte räkna. Kanske är det den omfattande användningen av belåning som gör att vi får vansinnigheter i marknaden. Kanske är det teknisk analys och psykologi som gör att man säljer när det är rea och köper (på belåning) när det gått upp länge.

Nåväl, här håller vi huvudet kallt, låter räknesnurran rulla och tar fram hårda fakta för att ge dig som investerare unika möjligheter att få fortsatt överavkastning jämfört med index av olika typer.

Till fakta nummer 1:
Växelkurs: OceanaGold producerar i Nya Zealand. Landet har en borglig regering men är lillebror till socialistiska Australien (socialisterna rasar dock nu i opinionsundersökningarna i Australien inför valet i höst) vilket innebär att Australiens misslyckanden "drabbar" Nya Zealand. Resultatet är kraftigt fallande valuta även för NZ dollarn. På kort tid har denna tappat från 0,715 till 0,665.

Låt oss illustrera vad det innebär för OceanaGold som guldproducent i NZ.

1250 usd guld dividerat med 0,715 ger ett guldpris till OGC i NZD på 1748 nzd.

1170 usd guld dividerat med 0,665 ger ett guldpris till OGC i NZD på 1759 nzd...

Effekten dyker egentligen upp på motsatt sätt i kommande resultaträkning (kostnaderna i USD faller då redovisningsvaluta är USD och inte NZD) men summan blir ungefär densamma.

OGC´S LÖNSAMHET ÖKAR ALLTSÅ. CASH COST FALLER.

Under Q1 2009 redovisade OGC med NZD på 0,5 cash cost på 292 usd.

Fakta nummer 2:
Vi anser att OGC är i princip skuldfritt då vi är övertygade om att konvertibellånen kommer konverteras till aktier och att det är tveksamt att räkna inte räntebärande skatteskulder som skapats genom användandet av t.ex investeringsfonder etc för att skjuta upp skatt. Men marknaden gör en annan bedömning och ger dom en skuld på 2-300 musd. Nåväl, väljer man den tolkningen så rasar skulderna i kommnade rapporter då dom är i AUD och NZD och dessa valutor tappat 7-12% på kort tid mot redovisningsvalutan USD.

Fakta nummer 3:
Avskrivningarna som påverkar "Total Cash cost" kommer också "devalveras" och bli lägre per ounce = ökad vinst på sista raden.

Fakta nummer 4:
Olje eller snarare dieselpriset har fallit och gynnar OGC´s två dagbrottsbrytningar.

Fakta nummer 5:
När Australien hotar med dubbling av sina skatter på miningbolag vilket inte på något sätt påverkar OGC mer än att dom dras med ner i kursfallen på australienbörsen så lägger nu i dagarna Nya Zealands borgliga regering förslag att sänka bolagsskatten från april 2011 och 30% till 28%.

Fakta nummer 6:
Utvinningsgraderna kommer öka under Q2 jämfört med Q1, produktionen kommer öka och oräknat punkterna ovan så kommer cash cost att falla.

Fakta nummer 7:
Bolaget går från att få betalt 743 usd under Q1 pga hedgar till vad nu snittet blir för Q2. (Man är ju hedgefria hela kvartalet så snittet lär ju hamna mellan 1150 och 1250 usd)

Fakta nummer 8:

Om oroligheterna på marknaderna fortsätter så lär valutaeffekterna fortsätta åt samma håll och ge en krockkudde för OceanaGold. Den lyxen har inte producenter i USA, Kanada och Mexiko. Dessa bolag bör säljas om inte deras valutor snarast viker ner. Den kortsiktige kan överväga att köpa nedsålda australiensiska bolag inför kommande kanonrapporter och spekulation att väljarnas missnöje inför valet med sittande regering tilltar. Men varför egentligen göra det... när vi har OGC som på helt felaktiga grunder straffas för Australiens dumheter men drar nytta av nästan samma devalveringseffekt.

Vart kursen går i det korta står skrivet i stjärnorna. Sommrar för råvarubolags kurssättning på börserna är notoriskt kända för att vara stökiga med kraftiga svängningar. Små bolag som lever på att dra in pengar kan ofta knäckas av detta.

Företag med enormt kassaflöde och P/E runt 6 knäcks inte. Man blir bara starkare med tiden och kan så sakteliga börja fundera över hur man ska använda sitt kassaflöde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar