fredag 30 april 2010

Kommentarer Q1 och framtiden


(ovan autoklaven som behandlar malm och koncentrat)
Igår var en händelserik dag när Q1 presenterades och skapade berg och dalbana på börsen för OceanaGold.

Tre orsaker skapade troligen turbulensen:
1. Placerarna var inte beredda på att Q1 till hela 78% var hedgat. Q4 var t.ex bara 1/3 hedge och 2/3 spot. Att denna del skulle öka var dock ingen överraskning för den påläste. Hela 2010 var tänkt som ett sådant hundår för att blir hedgefritt. Genom excellent tajming på bortköp av hedgarna så blev det bara Q1.

2. När man bryter dagbrott så passerar man olika rik malm och olika mkt s.k pre-stripping för att komma förbereda malmbrytning. Att Q1 skulle bli ett magert kvartal var också känt för den påläste. Finns i mineplan på Sedar.

3. Ett oväntat stopp (en behandlingsenhet i "fabriken" som i princip gör att det lättare att frigöra guldet ur malmen) på 6 dagar i mars gjorde att ca 5-7 tusen ounce försvann ytterligare. Kanske mer då höggradigt koncentrat från Reefton staplades på hög. Två kommentarer om detta:
a) Även om denna del är den trånga sektorn för anläggningen så kommer självfallet koncentratet från Reefton att rulla före låggradig malm från Macraes. Dvs mycket av detta körs ikapp.
b)Ytterligare körs ikapp under Q2 då man tidigarela service på den s.k autoklaven och får ut fler timmar av den under juni.

Den viktigaste nyheten var istället följande och har än så länge troligen missats av marknaden:

Utvinningsgraden av guld ur malm på runt 80% snitt var något som nye VD´n (som kom från BHP Biliton) satte som högsta prioritet att förbättra. Flera självsäkra uttalanden som han nu på bästa sätt levererade på.

Runt 2-3% förbättringar är viktigt om dom är permanenta vilket bolaget indikerar för mig. 5-7 tusen ounce extra/år till mycket låg kostnad (dvs sänker cash cost samtidigt som det ökar produktionen).

Jag jobbar med guldbolag i det närmaste på heltid och stöter på nya intressanta case hela tiden. Inte minst små spännande juniorer utan produktion ännu och som inte oväntat blir jättepopulära i uppåtgående marknad... men jag kan bara återigen upprepa, 45% och bäst i klassen på 5 månader och allt tyder på minst lika bra fram till Q2 rapporten... (se värdering av vinst och producerade ounce i rapporten från 26 april) bättre risk/reward får man leta efter.

Proppen ur tror jag kommer under hösten då vi går mot vår målkurs om 5 cad efter att alla mäklare klart kommer se vinsterna på nedersta linjen. Men kanske 45% till på vägen dit är för mig mycket attraktivare än s.k "burning matches" utan cash flow där man närsomhelst kan vakna upp till dåliga nyheter typ Greystar där ett prel beslut från tossiga politiker raderade ut 50% av börsvärdet över natten...

Tillbaka till T.OGC. The best is yet to come...
- Intensiv marknadsföring under maj månad i Nordamerika
- Fler och fler mäklarrapporter av typen som citerades nedan
- Styrelsemöte med beslut om Didipio i juni
- Q2 med stora ohedgade vinster + bonusbidrag från Q1 + pappersvinster från de lösta hedgarna

är några orsaker till detta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar