torsdag 26 november 2009

Vad jag tror analytikerna missar


Repetition:Vad analytikerna troligen missar då dom inte har fokus på just OGC:
1. Hedgefria om 13 månader. (Dvs man får som det ser ut nu nästan 400 usd mer per ounce 2011 än 2010).
2. Viktigaste reservkategorin Proven & Probable kommer göra ett megaskutt från 3,5 år till 7 år under Q1 2010, ny längre mineplan kommer i mini feas. Även M&I ökar brant.
3. Analytikerna uppfattar bolaget som rejält skuldsatt. Jag argumenterar för att det är precis tvärtom. Man är inom kort bättre än många peers på detta område.
a) Bolaget har tagit upp enorma 84 musd som skuld för att hedgarna ligger på minus. Men för oss är detta ingen skuld att räkna. Hedgarna och skulden försvinner under 2010 med leverans av 65% av produktionen. (Ännu tydligare: Detta är alltså ingen räntebärande bankskuld eller så utan "pappersskuld" man listar som konsekvens av att hedgarna är så kraftigt "i minus". Dvs även om man kanske bara snittar 850 usd för produktionen 2010 så dyker mellanskillnaden upp i balansräkningen som skuldminskning ner till noll för dessa 84 musd. Och som pappersvinst på resultaträkningen, med dvs inte som cash flow... puh, hoppas ni hänger med, analytikerna gör det uppenbarligen inte...)
b) Stora lånet är tre konvertibellån med teckningskurs 4,17 australien dollar löpande under 2013. Detta är på 155 miljoner AUD ungefär samma i CAD. MEN detta är för mig alltmer oväsentligt som lån (mer än att det är suveränt billig stabil upplåning på snitt 6,5% årsränta) då det solklart kommer konverteras till aktier 2013 som då ökar med 37 miljoner st till 224 miljoner.
c) Kvar är futtiga 55-57 mcad i skulder, och inte ens det är solklart att räkna med. 45 mcad av detta är nämligen mest lite leasinglån och dylikt med mycket låg ränta.
4. Bolaget kommer runt årsskiftet presentera ny mycket bra 43-101 feas för Didipio fyndigheten. Detta kommer åstakomma den oerhört viktiga punkten att återupprätta dom som TILLVÄXTFÖRETAG till +400k ounce.
En punkt där mina spekulationer bekräftades av bolaget är att man nog ska glömma att detta blir en mindre (för att minska kapitalbehov) uppstart än tidigare feas siktade på.
Logiken med lägre cut off vid högre guld och kopparpriser och därmed lägre strip ratio talar snarare för en större gruva att slå ut de fasta kostnaderna på.
Fyndigheten är stor i sig och kan bära kanske 150k ounce/år + de mycket stora kopparkrediterna. Det skulle kunna innebära visionen av 400 - 450k ounce från 1 jan 2012.
Jag säger det datumet då vi har uppstartssträcka på ca 18 månader (mycket är redan byggt) och för att jag förväntar mig att bolaget vill ha sitt väldigt ymniga kassaflöde för 2011 inom räckhåll innan man trycker på startknappen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar