tisdag 24 november 2009

Lär känna OceanaGold

Mitt mål med denna artikel är att ge en enkel överblick över OceanaGolds (OGC) verksamhet.

Företaget är idag bara producerande i Nya Zealand, ett land som utöver OGC har en till större aktör nämligen Newmont.

OGC har idag 2-3 gruvverksamheter som försörjer ETT anrikningsverk, Macraes för en produktionstakt om 280 - 300.000 ounce i uthållig årlig produktion.
- Macraes dagbrott (1990):
- Macraes underjordsbrytning, även kallad Frasers underground:
- Reefton dagbrott (2007):

Totalt har OceanaGold (http://www.oceanagold.com/ ) knappt 400 anställda i Nya Zealand och gruvorna är populära utflyktsmål:


Som tidigare nämnts ser nyckeltalen ut så här:

Nyckeltalen idag och prognos för 2010:
Antal aktier (inkl optioner): 186,7 miljoner
Börsvärde vid kurs 1,62 cad: 302 miljoner CAD
Eget kapital (tillgångar minus skulder) ingången 2010: 450 mcad
Produktion 2010: 280.000 ounce
Cash cost 2010: 480 usd/ounce givet dagens oljepris, växelkurs, vattenkraftselpris
Absolut Total Kostnad/ounce Q3 2009: 812 usd/ounce
Reserver & resurser olika kategorier:
M&I vid NZ gruvorna: 3,31 miljoner ounce (över 10 års drift)
Varav är P&P reserver: 1,1 miljoner ounce (nästan 4 års drift men förväntas dubblas till 8 år inom 5 månader)
Utöver detta Inferred vid NZ gruvorna: (2,79 miljoner ounce)
Resurser alla kategorier vid NZ gruvorna: 6,1 miljoner ounce (över 20 års drift)
Resurser/Reserver vid Didipio Filippinerna som inte startat ännu:
M&I guld: 2,12 miljoner ounce
M&I koppar: 290.000 ton
Varav är P&P reserver guld: 1,65 miljoner ounce
Varav är P&P reserver koppar: 194.000 ton
Inferred: ca 300k ounce guld samt 50.000 ton koppar


Hur hamnade bolaget i problem hösten 2008?
Det som är viktigt att ta till sig med OceanaGold är att det idag är ett mycket stabilt bolag som av följande skäl hamnade i akuta problem under finanskrisens 2008:

- Tidigare ledning beslutade sig för att hedga guldproduktionen till väldigt stor del. Man låste alltså sina inkomster/ounce.
- Samtidigt gick olja till 147 usd på kort tid
- Nya Zealands vattenkraftsmagasin tömdes olyckligtvis samtidigt på vatten pga torka.
- Bolagets stora framtidsprojekt Didipio med 120.000 ounce och riktigt mycket koppar per år tvingades också läggas i malpåse fast det redan var halvfärdigt. Bolaget hade inte pengar och det gick inte att låna eller ta in pengar från aktiemarknaden hösten 2008.
- För att fullborda katastrofen så hamnade en av deras stora ägare, en hedgefond i svårigheter och tvingades dumpa ut alla aktier på kort tid. Undertecknad gjorde faktiskt ett försök att ta den på botten, 12 cent, men blev irriterad när den då snabbt studsade till 27 cent. Istället kom jag för första gången att skriva om den som rekommendation på 40-45 cent på DI´s börssnack. Jag följde upp med ytterligare köpförslag här på 1 cad och ökar nu själv kraftigt på dagens nivåer.

Kort och gott så steg bolagets produktionskostnader utan att man kunde tillgodogöra sig bättre priser på guld. Samtidigt så skapade hedgarna ännu mer problem än bara dåligt betalt... Eftersom man hade hedgar för flera år på mycket låga guldpriser så tvingades man av revisorerna att boka mellanskillnaden på gulds marknadspris och försåld produktion som förlust. Dvs man fick inte bara visa upp vad hedgarna gjorde för elände under ett kvartal utan man var tvungna att redovisa kommande förluster direkt.

Är dagens 300 mcad billigt eller dyrt?
Jag skulle vilja argumentera att billigt eller dyrt inte är rätt ord för att beskriva situationen. Felvärderad är ordet jag söker.
OGC gör under 2009 Trehundratusen ounce guld. Långsiktiga produktionen kommer i Nya Zealand med all sannolikhet ligga där mellan 280k och 300k i minst 8 år till enligt min prognos om reserver. 20 år om vi räknar resurser.

Trots att NZD stigit mkt kraftigt och att man planerat ska bryta lite mer låggradig malm (därav 280k under 2010) så är min noga genomtänkta prognos att man kommer landa på cash cost om ca 480 usd givet dagens olja och elpris.
Jag utmanar alla läsare att försöka hitta ett bolag med liknande produktion/reserv och kostnadsbild som värderas till ens så lågt som 500 mcad.... Jag tror ni får slita för att ens hitta bolag värderade under 1000 mcad i dagsläget!

Det viktigaste av allt: När man är en producent med bra cash cost i säkra Nya Zealand och kommer kunna visa upp reserver på 8 år och resurser på 20 år samt inte har några hedgar. Ja då står man oundvikligen högst upp på listan av uppköpskandidater. Projektet Didipio gör dom ännu attraktivare för exempelvis ett bolag som Lihir, en miljonounceproducent som liksom alla andra siktar på att växa. Bara för att gissa på en friare...
Varför ser inte marknaden vad vi ser?
Jag har funderat mycket och kommit fram till följande:

1. Marknaden har inte tagit till sig att hedgeboken nu så snabbt betas av och att bolaget får fullt betalt om 13 månader. MEN, bara en sån sak att vi snart kan säga att "när innevarande år är slut så är bolaget hedgefritt" kan komma att bli en trigger för att häva just denna orsak.

2. Bolaget är inte kanadensiskt och seglar därför under radarn. För få analytiker bevakar dom, och dom som gör det bevakar dom för sporadiskt. Bolaget har visserligen levererat mycket goda nyheter men genom att dom är så anonyma har den goda cirkeln ännu inte triggats.

3. Många analytiker av så här stora bolag har stort fokus på P&P reserver snarare än M&I resurser. 3,5 år duger inte. Det gör däremot 8 år mycket väl och där är vi troligen inom 4-5 månader.

4. Efter att man satte Didipio på "care and maintenance" dvs att man på obestämd tid sa att man inte kan bygga ut det projektet så försvann helt plötsligt stämpeln som tillväxtbolag. Börserna värderar alltid tillväxtbolag högre. Om några månader kan vi vara ett tillväxtbolag igen... Didipio Feasibility studie väntas som sagt inom 2 månader och kan ta produktionen till 400 tusen ounce inom något år.

All information i denna artikel bygger på mina bedömningar efter studier av rapporter på Sedar och samtal med bolaget.

Läs noga själv och gör din egen bedömning, starta gärna tråd på Börssnack och ställ frågor eller berätta saker för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar