onsdag 21 oktober 2009

Är deflation skadligt?


Senast idag var Lars Calmfors, välkänd ekonom och proffstyckare, ute och pekade på att målet måste vara tillräckligt hög inflation.
Jag skulle vilja visa följande bild (se längst ner, IKEA Singapore) för att enkelt visa hur Hr Calmfors är ute och cyklar tillsammans med de flesta ekonomer för övrigt. Bilden är tagen på välkända IKEA i Singapore och frågan jag vill ni ska fundera på är om det är skadligt med fallande priser. Dvs att vi alla får mer för våra pengar!

IKEA är duktiga, men bilden visar inte främst IKEA´s succé, den visar Singapores superkapitalistiska framgång där Keynes och hans lärjungar är förpassade till soptunnan. Ett land som saknar järnmalm, skog, olja och vattenkraft. Bara hjärnkraft och sund ekonomisk politik som stimulerar arbete, sparande och investeringar för framtiden.

Att få mer för pengarna ÄR BRA för konsumenterna. Det STIMULERAR SPARANDE, vilket i sig är BRA FÖR LÅNGSIKTIG TILLVÄXT då uppskjuten konsumtion leder till INVESTERINGAR och en bättre tillvaro för våra barn.
Inflation är bra för politiker då det ger högre skatteintäkter i progressiva skatteskalor och på så sätt automatiskt mycket diskret höjer skattetrycket och inflaterar bort ansvarslös budgetpolitik... Facket älskar inflation... det gör att dom kan visa på jättefina luftlöneökningar och rättfärdiga att dom tar 400,- netto från folk som får ut 12.000,- efter skatt.....

Den genomsnittlige singaporeanen är idag 40% rikare än svensken (dvs lika rik som norrmannen som i sig bara haft tur... i livets lotteri...). Jag har inte siffror på hur mkt fattigare dom var än svensken 1970 när (S) drog igång sin stora "välfärdsreform" med enorma skattehöjningar som idag gjort att staten tuggar i sig 53% av allt vi lyckas producera... men jag kan säga att då 1970 hade vi platsen där Singapore ligger idag, dvs runt bronsmedalj bland världens rikaste folk.

Slutsatsen man kan dra är att våra politiker med Tage Erlander i spetsen kostat oss svenskar ofattbart mycket i välstånd.. Men man kan i och för sig fråga sig om svensken inte får vad dom förtjänar. Efter att ha upplevt hur Sverige med stabil hand lotsats genom en mycket svår internationell ekonomisk kris... så tänker svensken lämna över rodret till Mona, kommunisterna, språkrören och spetsar det hela med brunskjortor...

Singaporeanen är uppenbarligen annorlunda än svensken och som pappa till tre underbara barn måste man fundera över framtiden. Deras framtid kanske inte ligger i rödbruna Sverige. Nästa riksdagsval blir onekligen spännande. På något sätt har man svårt att tro att Svenska befolkningen efter en så framgångsrik period skulle kunna skjuta sig så i foten... Låt oss hoppas.

Någon kanske vill invända att Singapore är en pluttestat och inte jämförbar med Sverige. Mitt svar är då att Singapore har 5 miljoner invånare dvs klart jämförbart med Sveriges ca 9 miljoner.

Du som väljare! Titta på allt Svenskar byggt, Ikea, Tetra Pak, Volvo, Astra, SKF osv.... Sverige kan bättre än brunskjortor och Toblerone.... glöm inte det.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar