onsdag 26 augusti 2009

Nytt bolag, Golden Arrow Resources

Jag har nu nöjet att presentera uppföljaren till Linear Gold som ju blev en riktigt bra sommarrek med 50-100% kursuppgång på 3 månader beroende på när man köpte och sålde.

Linear var dessutom en väldigt illikvid aktie när jag hittade den, något som verkligen har ändrats sen dess. Uppgången skedde under riktigt tung omsättning vilket är extra skoj. En av egenskaperna som lockade hos Linear Gold på 1,15 var att man hade över 80% av sitt dåvarande börsvärde i nettokassa vilket kraftigt minskade risken för kursfall.

Man kan göra vissa jämförelser med Golden Arrow som också har en kraftig riskbegränsning inbyggd vid dagens kurser, mer om detta nedan. Om några dagar kommer jag ta upp bolaget för diskussion på di´s börssnack och där även svara på frågor om det är något ni undrar.

Golden Arrow Resources GRG.V vid 32 cent
Jag anser att http://www.goldenarrowresources.com/ är kraftigt undervärderad (under hälften av motiverat värde) enbart ur perspektivet den 1% NSR royalty (net smelter return, se nedan) som man äger på Yamana´s nystartade gruva Gualcamayo (Expected to be one of Yamana’s most prolific mine properties, Gualcamayo, is located in the northern San Juan province of Argentina. Mining began in late 2008 with the processing of ore in early 2009. Commercial production was declared effective July 1, 2009.) och att vi får en bevisat duktig bolagsledning (man upptäckte Gualcamayo) på köpet.

Fråga: Vad är en 1 % NSR på en Yamana gruva med 3 miljoner ounce (& växande) P&P reserver värd (resurser 4 miljoner)? http://www.yamana.com/default.aspx?SectionId=86b61363-dc3c-422b-82bc-dcf6789e005a

Svar: Inom guld/silversektorn finns det en speciell kategori av företag som är specialiserade på att äga denna typ av royaltys. Inom guld är det mest kända större företagen http://www.royalgold.com/ och http://www.franco-nevada.com/.
Det erkänt duktiga (men dyra) nyhetsbrevet http://www.goldstockanalyst.com/ uttryckte sig i senast uppdateringen så här om Royal Gold: ”RGLD, now around $39, is selling at 18.7X trailing annual royalties/shr. We see gross royalties of $100 mil for FY10, or $2.47 on each of the 40.5 mil shrs now outstanding. At the 20X cash flow we use for royalty stock target forecasting, that works out to $49 per share.”

Vid 950 usd guld förväntas Golden Arrow erhålla NSR på 2,5 miljoner CAD/år i 10-15 år räknat på produktion om 200 000 ounce/år. Det torde vara tämligen ofarligt att säga att denna royalty är ett extremt attraktivt köp för de stora royalty bolagen, inte minst då det just är en royalty med mycket lång livslängd, god chans till växande produktion/reserver och att det just är Yamana som är motparten.

Ett rimligt antagande är därför att bolag som RGLD som själva värderas till 19x sin royalty ström skulle vara beredda att betala upp till 8-10x eller runt 20-25 mcad för en sådan kvalitetsroyalty med god uppsida som GRG har i Yamana´s Gualcamayoprojektet.

Fråga: Vad är GRG.V värderat till idag?

Svar: Mitt sätt att beräkna bolagsvärden är ganska enkelt:
Alla aktier + warranter/optioner med lösen under dagens börskurs (semi-fullt utspätt) minus vad man får in för dessa warranter/optioner ”in the money” + skulder minus kassa.

Detta ger mig ett nettobörsvärde och ser ut så här för GRG.V:
Totalt ca 40 miljoner aktier och warranter/optioner och börskurs 32 cent = 12,8 mcad
Kassa inkl 25 cent warranterna uppskattar jag till 4,3 mcad idag, bolaget är inte skuldsatt.

Detta ger ett netto börsvärde om endast 8,5 mcad och gör bolaget till ett solitt köp med ovanligt låg risk enbart för royaltyn.

Fråga: Vad får vi mer på köpet?

Svar: Golden Arrow, som upptäckte Gualcamayo, har idag ett stort antal borrfärdiga projekt i Syd-Amerika, inklusive flera granntomter till Yamana. Tiden som fattig junior är nu över och kommande år lär borrprogrammen komma tätt för Golden Arrow. Normalt när man köper ett bolag med börsvärde runt 10 mcad som ska borra så gör man det för att man hoppas på en god träff och när sådant händer så är 10x pengarna på kort tid inte alls ovanligt. D.v.s. studera gärna gratisoptionerna vi får med på köpet. Om royaltyn ger oss säkerhet och kanske en dubbel om den köps ut så ger borrprogrammen oss den extraordinära uppsidan.

Min bild av bonusprojekten är som följer:

  • Poncha Goldproject med träffar som 266 meter 1,21 gram är lovande men har mycket kvar att bevisa.

  • 4 st områden (Sierra Pescado i San Juan m.fl.) i mkt tidigt skede söder om Yamana tomten är extra intressanta då det kan vara en fortsättning på Gualcamayo. Borrningar krävs och kommer.
  • (Notera att uppgifterna om reserver på Gualcamayo ovan är gamla)
  • Ett par tomter med adress runt stora Barrick fyndigheter är klart intressanta borrprojekt.

Slutsats:
Netto börsvärde på 8,5 mcad samtidigt som man har intäkter på 2,5 mcad årligen vid dagens guldpriser från Yamana känns mycket attraktivt.
Royaltyn kommer bara öka i värde i takt med guld vilket i princip gör Golden Arrow till en mycket attraktiv och lågt prissatt option på guldpriset.

Jag jagar bolag som är kraftigt undervärderade, det har senaste årets guld hausse tagit mig till bolag som Ventana Gold på 40 cent, Linear Gold på 1,10 cad, Orezone på 16 cent, Wega Mining på 0,85 NOK och Oceana Gold på 15-40 cent m.fl. Gemensamt för alla dessa bolag var att de var relativt okända och hade dålig likviditet detta är idag även problemet med doldisen Golden Arrow. I takt med att de upptäcktes förändrades det och så blir det förhoppningsvis även med GRG.V.

Avslutningsvis, läs på noga själv och gör själv bedömningen om du tycker Golden Arrow Resources är lika attraktivt vid 32 cent som undertecknad gör.

Original_Braila
NSR=A defined percentage of the gross revenue from a resource extraction operation, less a proportionate share of incidental transportation, insurance, refining costs, and smelting costs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar